Hišica z dvema oknoma

Hisica z dvema oknoma

Hisica z dvema oknoma

Rezultati projekta Sposobnost branja – okno do znanja so že tu. V okviru omenjenega projekta smo izdali knjigo, namenjeno otrokom, z naslovom Hišica z dvema oknoma.

Z naše strani kukajo skozi okno v Afriko otroci ter se čudijo temu, kar vidijo. »Zakaj pa otrokom pustijo, da se umažejo? … Zakaj pa lahko plezajo po drevju? Nam pa tega ne dovolijo!«
Na drugi strani okna pa afriški otroci gledajo k nam in opazujejo dogajanje pri nas. »Ali jim ni dolgčas, ko spijo vsak v svoji sobi? Mi pa spimo vsi skupaj!«
Takšna in podobna razmišljanja se prepletajo v zgodbi namenjeni otrokom in omogočajo drugačen pogled na afriški vsakdan, ki je po prepričanju mnogih enoličen, žalosten in prežet z vsesplošno revščino. Knjiga Hišica z dvema oknoma avtorice Marte Satler (članice društva Edirisa Slovenije), ki je ravnokar izšla, skozi prijetno zgodbo želi razbijati predsodke in poudariti, da v Afriki le ni vse črno, temveč predvsem svetlo, nasmejano, prijetno in polno priložnosti.
Idejno zasnovo knjige za otroke je Marta dobila – kje drugje kot – v Afriki. V Ugandi, kjer je nekaj časa delovala v okviru organizacije Edirisa http://www.edirisa.org, je tako kot mnogi ugotavljala, kako idealizirano podobo imajo Afričani o zunanjem svetu. Ob vrnitvi domov pa se je soočala še s povsem nerealno podobo Afrike v očeh Slovencev.
Tako kot celotna zgodba prepleta dogajanje v Ugandi in Sloveniji, tudi pri nastajanju in zunanjemu videzu knjige ni šlo brez ugandskih sodelavcev, saj je ilustracije prispeval ugandski slikar Aijuka Martin Depories.

Hišica z dvema oknoma je torej v prvi vrsti namenjena ugandskim otrokom, a bogata idejna zasnova kar kliče k uporabi knjige tudi v naših vrtcih in šolah, saj bi s pomočjo knjige najmlajši začutili utrip življenja njihovih vrstnikov daleč stran v ugandski vasici. Avtorica se osredotoča na življenje kot ga živijo otroci v vasi ob jezeru Bunyonyi in torej ne zajema vsesplošnega življenja v Afriki. Potrebno se je zavedati, da tudi v Afriki veliko otrok živi v boljših razmerah od opisanih v knjigi, na žalost pa veliko še v precej slabših. Ravno tako tudi pri nas, v »razvitem« svetu, načina življenja še zdaleč ni mogoče posploševati, saj so razlike v kvaliteti življenja iz dneva v dan večje. Seveda pa je kvaliteta življenja relativni pojem, pri čemer imajo materialne dobrine manjšo vlogo, kot jim jo vse prepogosto posvečamo in to še kako hitro spoznamo tam, kjer tega ni. Tudi to nam nakazuje Hišica z dvema oknoma.


Knjigo si v obliki pdf datoteke lahko prenesete s klikom na spodnjo povezavo:

Adobe datoteka EDIRISA – Hišica z dvema oknoma  (4,3  MB)

This entry was posted in Brez kategorije and tagged . Bookmark the permalink.