Delavnice so lepo sprejete!

Končno smo v Ugandi! Minuli teden smo izvedle prve delavnice na šoli Ryabirengye in če povzamemo vtise z eno besedo: bile smo navdušene!

Teden smo začele v nedeljo, ko nas je, kot je tukaj v navadi, ravnatelj šole pri maši predstavil celi vasi. Kar v cerkvi  smo po obredu imele prvo delavnico za starše in v naše veselje smo naštele kar 85 udeležencev. Naš namen je bil na kratko predstaviti pomen branja in prednosti, ki jih nudi sposobnost branja, saj vsesplošni napredek prihaja tudi na afriško podeželje. Starši, čeprav je večina nepismenih, so si z zanimanjem ogledovali knjigo, aktivno sodelovali z nami in tako smo skupno prišli do ugotovitve »Kdor ne bo znal brati in kdor ne bo sposoben razumeti, kar je prebral, bo žal ostal zadaj«.

V ponedeljek smo začele v šoli z delavnicami za otroke od prvega do četrtega razreda, ki po programu trajajo v vsakem razredu pet dni po eno uro dnevno. Ker je v ugandskih osnovnih šolah v razredu tudi 100 in celo več otrok, smo razrede razdelile v tri manjše skupine. Ena skupina je delala v razredu, medtem ko sta bili dve zunaj na travi. Knjigo smo najprej prelistali, potem smo si ogledali slike, brali po odlomkih, se pogovarjali o dogajanju v knjigi. V prvem in drugem razredu so otroci na koncu povsem samostojno risali risbice o vsebini prebrane knjige, v tretjem in četrtem razredu pa so si otroci nazadnje izmislili, napisali, ilustrirali in oblikovali celo lastne knjige.

Otrokom je skupinsko prebiranje knjige in pogovor o njej zanimiva ter koristna izkušnja

Otrokom je skupinsko prebiranje knjige in pogovor o njej zanimiva ter koristna izkušnja

V ponedeljek, ko smo se prvič srečale z otroki, smo dvomile v izvedljivost programa in bile mnenja, da smo si zastavile preveč ambiciozne načrte. Otroci so bili sprva zelo zadržani, kasneje pa smo bile  nad njihovim sodelovanjem in napredkom navdušene, saj smo imele priliko spoznati njihovo sposobnost razmišljanja in željo po sprejemanju novega. Žal je v ugandskem šolskem sistemu zelo malo prostora za razmišljanje z lastno glavo in na vprašanje, o čem bi otroci pisali knjigo, so navajali redke zgodbice, ki so jih spoznali doslej oz. so se jih morali celo naučiti na pamet. Skupaj smo razmišljali kdo vse lahko v zgodbi nastopa, izmišljali smo si dialoge med različnimi predmeti in celo zelenjavo, pri čemer smo se neizmerno zabavali in kar šteje največ: otroške zgodbice, ki so nastajale v četrtek in petek, so res nastale v njihovih glavah in so govorile o drevesih, živalih, otrocih, starših itd. Otroci so presenetili tako  učitelje kot nas, ki smo delavnice izvajale.

Knjiga - vir znanja in domišljijskih dogodivščin

Knjiga - vir znanja in domišljijskih dogodivščin

Teden je hitro minil, po drugi strani pa smo imele občutek, da smo v vasi Ryabirengye že celo večnost. Pa ne, da smo se dolgočasile, za občutek domačnosti so poskrbeli vaščani, predvsem učitelji. Njihova preprostost, velikodušnost in iskrena gostoljubnost nas je več kot očarala. Tudi učitelji so bili na delavnici, ki smo jo pripravile posebej zanje, sprva precej zadržani. A kaj kmalu se je izkazalo, da so predani svojemu delu in željni novih znanj, ki bodo v bodoče prispevala h kvalitetnejšemu poučevanju.

Zadnji dan smo za šolsko knjižnico podarile kar precej knjig in spet so nas dobesedno zasuli z zahvalami. Hvaležni pa niso bili le oni, hvaležne smo bile tudi me; za nova doživetja, nova spoznanja, predvsem pa za preprosto afriško toplino in zagotovilo, da bodo v bodoče spodbujali bralno kulturo in bodo knjige iz šolske knjižnice našle pot do nadebudnih mladih bralcev.

V upanju na nadaljnje pozitivne izkušnje naslednji teden odhajamo v Kyabahingo. Prepričane smo, da bomo tudi v naslednjem javljanju tako navdušene in bomo tudi vam približale delček naših zanimivih doživetij.

This entry was posted in Brez kategorije and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s