Učitelji z veliko začetnico

V Afriki ima čas drugačne dimenzije, a vseeno hitro teče. Po tednu, ki smo ga preživele v vasi Ryabirengye, smo nadaljevale v mestu Kabale, kjer smo izpeljale dve uspešni delavnici, prvo za učitelje osnovnih šol in drugo za vzgojitelje v vrtcu.

Učiteljice in vzgojiteljice, le trije vzgojitelji, večinoma vsi mlajše generacije, vsi v brezhibno zlikanih oblekah in urejeni, kot da imajo na razpolago vse pripomočke, ki jih imamo mi in v tako čistih čevljih, kot da na cesti ni nič prahu, so umirjeno in potrpežljivo čakali na začetek delavnice. Sprva so bili precej zadržani, a sčasoma so se razgovorili in v praktičnem delu delavnic presenetili z idejami in izkušnjami, ki so kazale na njihovo predanost pedagoškemu poklicu. Nizka stopnja bralne kulture je posledica pomanjkanja knjig v šolah. Učitelji si želijo več knjig, tako v angleščini kot v lokalnem jeziku Rukiga. Na delavnici je spregovoril tudi g. Festo Karwemera, borec za lokalni jezik in lokalno kulturo. Dolgo časa njegovo delo ni naletelo na prava ušesa, a v zadnjih letih je lokalni jezik le dobil svoje mesto tudi v šolskih načrtih. Učitelji so pokazali zanimanje in navdušenje, ko jim je g. Karwemera razlagal posebnosti njihovega lokalnega jezika, katere žal le še redki poznajo.

Vzgojiteljica pri delu

Vzgojiteljica pri delu

Učitelji so v Ugandi zelo slabo plačani, njihova mesečna plača znaša okrog 50 EUR. Službo v državnih šolah je težko dobiti, a plača je vsaj stabilna. Drugače je v privatnih šolah, kjer so plače nekoliko višje, a zelo neredne in mladi, ki iščejo službo in so po končani šoli brez prebite pare, raje sprejmejo službo v državnih šolah. V okviru našega projekta delamo na šolah, ki so precej oddaljene od mesta in učitelji so primorani delati z zelo omejenimi sredstvi v razredih, ki včasih štejejo tudi sto učencev. Že zdavnaj obrabljene table na katere pišejo učitelji, oguljene šolske klopi v katerih se stiskajo bosi otroci in le za vzorec knjig, to je realnost številnih šol.
Pričakovati je torej, da bodo učitelji svoje delo opravljali po liniji najmanjšega napora, a med njimi je tudi precej učiteljev, ki v nemogočih razmerah in z minimalno plačo svoje delo opravlja že leta in leta. Predani delu z mladimi vzbujajo upe mnogim in s svojo prisotnostjo bogatijo skromni vsakdan v še tako odročnih vaseh.

Obiskale smo tudi šolo za otroke s posebnimi potrebami. Dolgo smo se vozile po luknjasti cesti, preden smo končno prispeli. Otroci z različnimi motnjami so sramota družin in družbe nasploh, zato je tudi šola zanje na zelo odročnem področju. Šola je skromno opremljena, otroci in prav tako učitelji prespijo na tankih žimnicah razporejenih kar po tleh v istem prostoru kot poteka pouk. Ti otroci potrebujejo posebno pozornost ter ogromno potrpljenja in z vsem občudovanjem smo opazovale učitelje; simpatične, prijazne, zgovorne, nasmejane, predvsem pa tople in odprtega srca, ki so pripravljeni kar precejšen del svojega življenja posvetiti otrokom, ki so prikrajšani za marsikatero radost in potrebujejo veliko človeške topline. O tem smo se prepričale tudi same. Otroci so nam z velikim veseljem prisluhnili, si ogledovali knjige, predvsem pa uživali v naši bližini in pozornosti, ki smo jim jo namenile. Stiskali so nam roke, nas objemali in nas hoteli le zase. Lepo je bilo preživeti del dneva med njimi. Prisrčni, topli, pa vendarle drugačni zaslužijo enake možnosti, a žal veliko otrok s posebnimi potrebami ostaja doma, saj je izobrazba zanje nepotreben strošek in družine svoje skromne dohodke raje namenijo otrokom, ki lahko sledijo običajnemu šolskemu sistemu.

Utrinek iz šole za učence s posebnimi potrebami

Utrinek iz šole za učence s posebnimi potrebami

Učitelji, ki iz mesta odhajajo na tako delovno mesto, gotovo niso le učitelji po nuji, ampak  so učitelji s srcem, učitelji z veliko začetnico.

This entry was posted in Brez kategorije and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s