Knjigi bosta natisnjeni v Ugandi

Del letošnjega projekta, ki ga finančno podpira MZZ RS sta tudi dve knjigi ljudskih pripovedi ljudstva Bakiga. Že avgusta smo se dogovorili z dijaki srednjih šol, da so med počitnicami zapisovali pripovedi, ki so jih njihovim prednikom v otroški dobi pripovedovali odrasli ob ognju.

Dijaki so septembra prinesli zapise več kot sto različnih zgodb. Potrebna je bila najprej temeljita selekcija, glede na vnaprej pripravljene kriterije npr., da zgodbe res odražajo življenje ljudstva Bakiga. To delo je opravilo nekaj ugandskih  profesorjev, od katerih je vsak dobil okrog dvajset zapisov.  Avtentične in po vsebini primerne zgodbe so tudi ocenili. Tako smo odbrali dvajset najbolje ocenjenih zgodb, ki jih je bilo potrebno pretipkati, nato pa so jih ponovno dobili v branje profesorji, ki so izmed njih izbrali deset najboljših. Te je g. Karwemera prevedel še v jezik rukiga, saj bosta knjigi v obeh jezikih, angleškem in njihovem lokalnem.

Ena zgodba bo namenjena najmlajšim in bo oblikovana kot slikanica s trdimi listi, devet zgodb pa bo natisnjenih v ilustrirani knjigi, namenjeni učencem višjih razredov osnovne šole. Ker je naša želja, da bosta knjigi res ugandski, sva poiskali tam tudi dva slikarja, ki sta pripravila ilustracije. Največji izziv je bilo najti v Ugandi primerno tiskarno – večina kvalitetnejših knjig se namreč tiska v JAR ali v Keniji. Nazadnje so v tiskarni ene univerz v Kampali (Makerere University) sprejeli izziv in nama pripravili natanko taki slepi knjigi, kot sta bila najina vzorčna primerka, čeprav do zdaj niso še nikoli delali česa podobnega. Zdaj lahko le upamo, da bo vse kot je treba tudi spomladi, ko bosta knjigi natiskani.

This entry was posted in Brez kategorije and tagged . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s