Na kratko o delavnicah s predstavnicami ljudstva Batwa

Več o ozadju tekočega projekta »Opolnomočenje ljudsva Batwa na poti k univerzalni osnovnošolski izobrazbi v Ugandi« si lahko preberete pod zavihkom projekti, tokrat pa le nekaj utrinkov z delavnic, ki so bile izvedene za ženske predstavnice ljudstva Batwa v skupnostih Makanga in Murambo v okrožju Kabale na JZ Ugande.

foto: Alma Rogina

foto: Alma Rogina

Spet smo se osredotočali na ljudsko izročilo. Bogato znanje, ki ga ženske imajo ni nikjer zapisano. Prav vseh skrivnosti, ki smo jih hoteli izvedeti, nam žal niso hotele povedati, so se pa zato toliko bolj izkazale pri pripovedovanju zgodb, pri petju, plesu ipd. Zaradi vzdušja, pa tudi zaradi prave kulturne izkušnje, tako predstavnic ljudstva Batwa, pa tudi ljudstva Bakiga in predstavnic Slovenije, smo se tudi me (tri Slovenke) predstavile z našimi ljudskimi pesmimi, ljudskimi plesi in skromno ugotovile, da žal v teh rečeh našim kolegicam iz Ugande (predvsem predstavnicam ljudstva Batwa) ne pridemo niti do kolen.

Zbrano ljudsko izročilo bo objavljeno v knjigi, seveda pa je do knjige še dolga pot, ki bo zaključena v prvi polovici naslednjega leta.

Poleg ljudskega izročila smo tekom delavnic želeli tudi, da ženske spregovorijo o svojih problemih, željah itd. In ker imajo ženske tudi glavno vlogo pri vzgoji otrok in skrbi za njihovo šolanje (glavni cilj projekta je spodbujanje aktivnega obiskovanja OŠ), smo iskali poti in načine, ki bi bile zanje tudi dolgoročno donosne. Več o tem pa naslednjič.

Irma

This entry was posted in Brez kategorije. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s