Srečanje z dijaki srednjih šol

V kraju Kabale je drugo trimesečje letošnjega šolskega leta v polnem teku in prav te dni dijaki srednjih šol, za katere Društvo Edirisa Slovenije plačuje šolnine, pišejo zahtevne izpite. Povabili smo jih, da se skupaj pogovorimo  o uspehu in naših pričakovanjih. Sestanka se je udeležila tudi Sheila Windridge, ki vodi Ediriso UK.

Sestanek na terasi "The home of Edirisa"

Sestanek na terasi “The home of Edirisa”

Organiziranje takega sestanka je v Ugandi prav poseben podvig, saj je potrebno iti osebno na vsako šolo in prositi ravnatelja za dovoljene, da sme dijak v mesto na sestanek. V pisni vlogi je bilo potrebno napisati namen izhoda, kdaj naj dijak zapusti internat in uro, do katere se bo vrnil.

Je pa poleg neskončnega čakanja bila to tudi priložnost za pogovor z ravnatelji in učitelji, lahko pogledaš v razrede in v spalnice in si ustvariš bolj jasno predstavo, kakšno je življenje dijakov, ki so 6 let praktično zaprti v teh izobraževalnih ustanovah in gredo domov le v času počitnic, ko jih čaka delo na polju.

Naši sponzorji prispevajo šolnine za 11 dijakov, ki obiskujejo 6 različnih srednjih šol v mestu Kabale. Letni prispevek je 360 eur.

Srečanje z dekleti srednje šole "Brainstorm"

Srečanje z dekleti srednje šole “Brainstorm”

Dijaki so povedali, da je bilo prilagajanje v prvem letniku težko, saj je bilo njihovo znanje angleščine slabo in so zato težko spremljali pouk, zdaj pa je za večino prav angleščina najljubši predmet.

Največ (7) dijakov je zdaj v drugem letniku, njihov uspeh pa je žal  še vedno podpovprečen. To je razumljivo, saj prihajajo iz podeželskih šol, zdaj pa se njihovo znanje meri s tistimi, ki so prišli tudi iz mestnih in zasebnih osnovnih šol, kjer je raven znanja bistveno boljša.

Dogovorili smo se, da bodo v vsakem obdobju uspeh vsaj malo izboljšali, mi pa bomo najboljše ob koncu leta tudi nagradili.

Razred je tudi prostor, kjer se učijo po pouku in pišejo naloge

Razred je tudi prostor, kjer se učijo po pouku in pišejo naloge

Dijaki višjih letnikov so bolj uspešni in že razmišljajo o študiju in o tem, kje bodo dobili sredstva zanj.

Nad pogoji šolanja in bivanja, ki so za nas nepredstavljivi, se nihče ne  pritožuje. Vsi so veseli, da jim je bila dana možnost izobraževanja in nadvse hvaležni ljudem, ki zanje plačujejo šolnino.

Marta

This entry was posted in Brez kategorije. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s