Študijski obisk dveh predstavnic partnerske organizacije iz Ugande v Sloveniji

Od 9. do 20. aprila smo v Sloveniji gostili dve predstavnici naše partnerske organizacije UOBDU iz Ugande. Penninah Zaninka in Charlotte Ninashaba sta obiskali Slovenijo v okviru projekta »Moč Batwa žensk: z novim znanjem do boljšega položaja ljudstva Batwa na jugozahodu Ugande«. Obiskali smo fakulteto za humanistične študije v Kopru, Fakulteto za turistične študije v Portorožu in Filozofsko fakulteto (oddelek za etnologijo in antropologijo) v Ljubljani. Večino aktivnosti smo izvedli v sodelovanju z Mirovnim inštitutom, ki je v istem času gostil predstavnico njihove partnerske organizacije iz Ruande ter z našim projektnim partnerjem iz Slovenije, društvom Matafir. Na omenjenih fakultetah smo skupaj predstavili razvojne projekte, situacijo ljudstva Batwa, izzive s katerimi se soočamo, razmišljali pa smo tudi, kaj razvoj sploh je in kam nas le-ta pelje.

Penninah (koordinacija projektov v organizaciji UOBDU iz Ugande) na Filozofki fakulteti (oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo) razlaga situacijo ljudstva Batwa

Penninah (koordinacija projektov v organizaciji UOBDU iz Ugande) na Filozofki fakulteti (oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo) razlaga situacijo ljudstva Batwa

Srečali smo se tudi s predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve RS, 15. aprila pa smo v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani pripravili predstavitev projektov. Po uradnem delu je sledil še bazar ročnih izdelkov iz Ugande in Ruande ter neformalno druženje.

Obisk na Ministrstvu za zunanje zadeve RS

Obisk na Ministrstvu za zunanje zadeve RS (foto: arhiv Mirovnega inštituta)

Predstavitve projektov v Slovenskem etnografskem muzeju je bila deležna veliko zanimanja

Predstavitve projektov v Slovenskem etnografskem muzeju je bila deležna veliko zanimanja (foto: arhiv Mirovnega inštituta)

Situacija ljudstva Batwa v Ugandi (staroselsko ljudstvo in hkrati najbolj diskriminirana manjšina v Ugandi), katerim tekom projekta skušamo preko različnih aktivnosti omogočiti bolj dostojno življenje je v marsičem primerljiva z romsko situacijo pri nas, zato smo obiskali romski skupnosti na Dolenjskem in v Prekmurju. Na Dolenjskem smo obiskali osnovno šolo Bršljin, v katero je vključeno precej romskih otrok. Romska pomočnica Bojana nam je opisala njeno delo, ki je namenjeno spodbudi in pomoči romskim otrokom pri rednem obisku šole. Našli smo neverjetno veliko podobnosti v primerjavi z vključevanjem otrok ljudstva Batwa v šolo, pa čeprav le-ti živijo v drugih razmerah na drugem koncu sveta. Obiskali smo še Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, kjer so nam prijazno obrazložili njihove dejavnosti in delo z manjšinami (Romi, migranti) in nam omogočili obisk dnevnega centra v romskem naselju.

Penninah med pogovorom z mladimi Romi na Dolenjskem

Penninah med pogovorom z mladimi Romi na Dolenjskem

Charlotte in Penninah sta predstavili tradicionalen ples iz Ugande

Charlotte in Penninah sta predstavili tradicionalen ples iz Ugande

Obiskali smo tudi romsko skupnost Kamenic v Prekmurju, kjer smo preživeli celo popoldne, saj so nam razkazali številne aktivnosti s katerimi se ukvarjajo (zeliščni vrt, muzej itd.) ter predstavili želje in ideje za nadaljnje delo.

Obisk romske skupnosti Kamenci v Prekmurju

Obisk romske skupnosti Kamenci v Prekmurju

09 10IMG_0268

Penninah in Charlotte sta bili z obiskom navdušeni, predvsem pa jima je v spominu ostala gostoljubnost vseh, ki sta jih srečali, presenetilo pa ju je tudi dejstvo, da tudi v Sloveniji, še vedno veliko ljudi živi na precej »tradicionalen« način.

Na podeželju

Na podeželju

V Ljubljani

V Ljubljani (foto: Alma Rogina)

This entry was posted in Brez kategorije. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s