Uspehi projekta

Največji uspeh projekta je verjetno nakup zemlje. Ljudstvo Batwa, ki je bilo zaradi ustanovitve nacionalnih parkov brez nadomestila izgnano iz gozdov, namreč še vedno pogosto živi na tuji zemlji.

Ogled zemlje v skupnosti Nyakabungo

Ogled zemlje v skupnosti Nyakabungo

Ogled zemlje v skupnosti Murambo

Ogled zemlje v skupnosti Murambo

Uspeh je predvsem to, da so lastniki zemlje postali Batwa. Kot je povedal poglavar skupnosti Nyakabungo, je izjemno vesel, da so lastniki oni in ne organizacija, ki je pomagala pri nakupu zemlje. Rekel je, da je to edini primer, ki ga pozna, da so lastniki oni sami. To jim neizmerno veliko pomeni in jim daje še dodatno motivacijo, da bodo zemljo obdelovali in skrbeli za rednejšo prehrano svojih družin.

Zemlja je v lasti Batwa skupnosti!

Zemlja je v lasti Batwa skupnosti!

Iz tega sledi še večji uspeh, in sicer, da so Batwa dokazali, da so izjemno delavni in, da jim npr. pri izkopavanju krompirja, večina izmed nas ne pride niti do kolen. Tudi to je izjemnega pomena, saj se Batwa še vedno prepogosto srečujejo s poniževanji in diskrimanicijo na račun njihovega preteklega načina življenja. »S tem, ko obdelujemo svojo zemljo, nas tudi drugi bolj spoštujejo«, je povedala Charity is skupnosti Murambo. K temu je prispeval tudi tečaj osnovnega opismenjevanja. Večina pripadnic in pripadnikov ljudsva Batwa je nepismenih in zato, namesto podpisa, svojo prisotnost potrdijo s prstnim odtisom. To je včasih ponižujoče. Tisti, ki so se udeležili tečaja opismenjevanja, se sedaj končno lahko podpišejo, pa čeprav še precej okorno.

Tečaj funkcionalne pismenosti v skupnosti Makanga

Tečaj funkcionalne pismenosti v skupnosti Makanga

Projekt je ponudil tudi tečaj pletenja in šivanja. Tisti, ki so uspešno zaključili tečaj pletenja, so dobili pletilne stroje, tisti, ki pa so uspešno zaključili tečaj šivanja, pa šivalne stroje.

Tečaj šivanja v skupnsti Makanga

Tečaj šivanja v skupnosti Makanga

Tudi tečaji izdelovanja ročnih izdelkov so bili kar uspešni, prav tako vse aktivnosti za spodbujanje otrok k rednejšemu obisku osnovne šole.

Seveda obstajajo tudi neuspehi, ki pa jih razumemo kot izzive in pobude za boljše delo v prihodnje.

Irma

This entry was posted in Brez kategorije. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s