Izobraževalni program

Društvo Edirisa Slovenije je od vsega začetka v Ugandi najbolj aktivno na področju izobraževanja. Izobraževalni program, ki ga danes vodi Edirisa UK, se osredotoča na področja, ki jih ugandski šolski sistem običajno zanemarja: ustvarjalnosti, kulturi,  praktičnim znanjem in kakovostnejši predšolski izobrazbi.

V program so trenutno vključeni štirje vrtci,  štiri osnovne šole ter osnovna šola za otroke s posebnimi potrebami.

V okviru programa prispevamo h kvalitetnejši in dostopnejši izobrazbi za vse, otrokom pomagamo z najnujnejšimi šolskimi potrebščinami,  šolsko infrastrukturo ter aktivnostmi, ki jim pomagajo izboljšati učni uspeh pa tudi nudijo več možnosti v življenju. Veliko poznornost namenjamo učenju plavanja (saj večina otrok ne zna plavati, čeprav živi ob jezeru, se prevaža s kanuji, hodi po vodo) in razvijanju bralne kulture; predvsem Edirisa UK pa se v zadnjem času osredotoča na izobraževanje vzgojiteljev.

Kakovostna izobrazba omogoča otrokom, da se razvijejo v odgovorne in samozavestne osebe. V Ugandi so možnosti za to majhne, včasih celo nične. Šol in učiteljev je premalo, izobrazba je draga, primanjkuje učnih pripomočkov, učenje pa je na stranskem tiru. Šolski sistem ne vzpodbuja ustvarjalnosti in praktičnih znanj, otroci se ne naučijo dovolj o lastni kulturi in o svetu, v katerem živijo.

Glavni izzivi v ugandskem šolskem sistemu

Prvi problem v ugandskem šolske sistemu je pomanjkanje ustvarjalnosti. Ustvarjalnost je zapostavljena, saj je osnova učenja ponavljanje vnaprej pripravljenih definicij in učenje na pamet. Kopiranje in prepisovanje od tistih, ki naj bi vedeli ali znali več, je zaželena praksa celo pri spisih in umetnostnih predmetih.

Vloga Edirisinega izobraževalnega programa

Izobraževalni program se s trenutnim položajem spopada na več načinov – z izvenšolskimi dejavnostmi, tekmovanji, usposabljanji, debatami in drugimi aktivnostmi. “več”

Vrtci in šole s katerimi sodelujemo

Edirisin prvi vrtec v vasi Bufuka (jezero Bunyonyi) je odprl svoja vrata leta 2005. Sprva so uporabljali prostore bližnje cerkve, že marca naslednje leto pa so odprli svoje prostore s tremi učilnicami. Pri tem so pomagali: Edirisa UK, občina Piran in Vrtec Morje. Vrtec obiskuje 130 otrok v treh starostnih skupinah, od tri do pet let. “več”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s