Učenje za življenje

Projekt, ki poteka v vasi Wakitaka (okrožje Jinja, Uganda), smo leta 2012 prijavili na razpis MZZ RS za razvojne projekte, žal pa je bil zaradi finančne situacije v Sloveniji razpis razveljavljen. Društvo Edirisa Slovenije namensko zbira donacije za ta projekt in s partnersko organizacijo Wakitaka Youth Development Group nadaljuje z aktivnostmi. Izdelan je bil načrt za center za poklicno usposabljanje mladih brez poklica, kupljen je bil stroj za izdelavo opeke, v teku je izdelovanje opeke, žal pa ni bila podpisana darilna pogodba z lastnikom zemljišča, kar bo izvedbo projekta upočasnilo, saj bo zemljišče verjetno potrebno kupiti.

Projekt je namenjen ženskam in moškim brez poklica, ki po osnovni šoli niso imeli možnosti nadaljevati šolanja in nimajo praktičnih znanj, da bi bili zaposljivi, pa tudi zemlje imajo premalo za preživetje družine. V okviru projekta bo najprej zgrajen Center za poklicno usposabljanje (v nadaljevanju Center), kjer se bodo mladi lahko na tečajih s pomočjo teoretičnega in praktičnega pouka usposobili za različna enostavna dela, kar jim bo kasneje omogočalo zaposlitev.

Center bo zgrajen v vasi Wakitaka v okrožju Jinja. V proces gradnje bodo vključeni mladi brez poklica iz dveh, 500 km oddaljenih okrožij (Jinja in Kabale), ki se bodo tako spoznali in sodelovali.

Projekt je zasnovan tako, da bodo od začetka gradnje potekali teoretični tečaji in praktičen pouk s področja posameznih faz gradnje. Za gradnjo se bo uporabljala posebna ekološka opeka iz zemlje in cementa, ki jo bodo tečajniki v času gradnje sami izdelovali na posebnem stroju in je gradnja z njo izredno enostavna. Moški se bodo na teoretičnih tečajih in nato v majhnih skupinah pod vodstvom mojstrov različnih poklicev, usposabljali za pomožna dela v gradbeništvu. Tako bodo pomagali sami zgraditi Center in se ob tem priučili za različne poklice.

Ko bo center zgrajen, se bodo začela tudi druga predavanja in praktična usposabljanja za ženske in moške.

Ženske se bodo usposabljale za ekološko pridelavo in predelavo hrane, pomožna dela v gostinstvu, skrb za zdravje družine, šivanje in ročna dela, moški pa tudi za pomožna dela v mizarstvu, tapetništvu, steklarstvu, polaganju keramike itd.

Imeli bodo tudi možnost učenja pisanja in branja, učenja angleškega jezika, ter osnov podjetništva.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s